Prawdopodobieństwo warunkowe
Bartu: Witam, jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi te zadanie w sposób zrozumiały ?
Chodzi o etapy wykonania punkt po punkcie.
Na lekcji wyglądało tu u mnie tak, że dostaliśmy ten, nowy temat i nauczyciel sobie wyszedł
każąc wykonać zadania.
Z talii 24 kart losujemy kolejno bez zwracania dwie karty.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że druga z wylosowanych kart jest asem, jeśli pierwsza
wylosowana karta.
a) jest asem, b) nie jest asem. Z góry bardzo dziękuję
15 paź 12:38
Jerzy:
|Ω| = 24*23
a)
|A| = 28*4
b)
|A| = 4*3
15 paź 12:41
Jerzy:
Odwrotnie.
a) |A| = 4*3
b) |A| = 28*4
15 paź 12:42
Ajtek:
Hej
Jerzy 
. Coś nie tak chyba

.
15 paź 12:42
Ajtek:
Teraz lepiej, ale w b winno być 24*4

.
15 paź 12:43
Jerzy:
Cześć
Ajtek 
W tali 24 kart nie ma 28 kart
15 paź 12:45
Blee:
Jerzy no to winno byc 20*4
15 paź 13:23
Ajtek:
A no tez fakt

.
15 paź 13:23
Jerzy:
Jasne
Blee
15 paź 13:24
Mila:
a)
A− druga z wylosowanych kart jest asem, jeżeli pierwsza jest asem
B− pierwsza z wylosowanych kart jest asem
|B|=4*23
|A∩B|=4*3
| | |A∩B| | | 4*3 | | 3 | |
P(A/B)= |
| = |
| = |
| |
| | |B| | | 4*23 | | 23 | |
15 paź 18:10
Mila:
b)
A− druga z wylosowanych kart jest asem, jeżeli pierwsza nie jest asem
B− pierwsza z wylosowanych kart nie jest asem
|B|=20*23 − pierwsza jest asem, druga dowolna z pozostałych kart
|A∩B|=20*4 − pierwsza nie jest asem i druga jest asem
15 paź 18:42