Stała
maggie: Zjawisko zapominania można opisać zależnością:
M=100 − 15ln(t + 1), gdzie M − procent pamiętanych wiadomości, t − liczba dni, które upłynęły
od przyswojenia wiadomości.
a) Oblicz jaka część wiadomości została zapomniana w czasie pierwszych 5 dni, a jaka w czasie
10 dni?
b) Po jakim czasie zapomina się połowę informacji?
15 paź 12:06
Adam: Z = 100−M = 15ln (t+1)
a)
Z(5) = 15ln 6 ≈ 26,876
Z(10) = 15ln 11 ≈ 35,968
b) Z(t) = 50
15ln (t+1) = 50
ln (t+1) = 10/3
t = e10/3 − 1 ≈ 27,032
po około 27 dniach
15 paź 12:14