rozklad
szut: rozłuż na czynniki x3 + x + 2
przecez tego sie nie da rozlozyc
15 paź 12:01
Jerzy:
Da się . Podziel ten wielomian przez : x − 1
15 paź 12:02
Jerzy:
Sorry przez : x + 1
15 paź 12:03
szut: ale delta jest ujemna
15 paź 12:05
15 paź 12:05
Jerzy:
Pierwiastkiem równania x3 + x + 2 = 0 jest liczba x = −1,
a więc wielomian na pewno dzieli się przez: x + 1
15 paź 12:07
the foxi: Przy x3 jest delta, ale też ujemna.
Δ=− 4c3a + c2b2 +18cbad − 27d2a2 −4db3=4−108=−104
15 paź 12:09
Jerzy:
Co nie zmienia faktu z 12:07
15 paź 12:10
szut: wychodzi że x3 + x + 2= (x+1)(x2 − x + 2)
dobrze?
15 paź 12:11
the foxi: Tak, dobrze. (:
15 paź 12:12
Jerzy:
Wymnóż i sprawdź.
15 paź 12:12
szut: tego x
2 − x + 2 już nie trzeba rozkładać

bo tam by wyszedł
√x w nawiasach
15 paź 12:15
Jerzy:
Tego już się nie da rozłozyć , bo Δ < 0
15 paź 12:16