Proszę o rozwiązanie zadania
pepe: Punkt A=(2,−1) nalezy do wykresu funkcji f(x)=log2(x+k)+m (2 to podstawa logarytmu). Dziedziną
funkcji f jest przedział (−2, +∞).
a)wyznacz k i m
b)znajdź zbiór tych argumentów dla których funkcja ta przyjmuje wartości dodatnie
15 paź 11:54
the foxi: Dziedziną funkcji jest przedział (−2;+∞), zatem funkcja została przesunięta o wektor [−2;m].
a)
f(x)=log2(x+2)+m
x+2=x+k ⇒k=2
A=(2;−1) ⇒ =−1=log2(2+2)+m
−1=log24+m
−1=2+m
m=−3
b) f(x)=log2(x+2)−3
log2(x+2)−3>0
log2(x+2)>log223
Podstawy są większe niż 1, więc opuszczamy logarytmy nie zmieniając zwrotu nierówności.
x+2>23
x+2>8
x>6
15 paź 12:28