Czas i stała
angel: Przyjmijmy, że w grupie N dorosłych ludzi informacja rozprzestrzenia się z taką prędkością, że
po czasie t zna ją n osób. Liczbę tę można oszacować według wzoru:
n= N(1 − e−kt), gdzie k oznacza pewną stałą.
a) Po godzinie od momentu ogłoszenia wiadomość o podwyżce płac znało 300 z 500 pracowników.
Ilu pracowników dowie się o nowinie po 2 godzinach, a ilu po 6 godzinach? Po jakim czasie
wiadomość dotarła do połowy pracowników?
b) Wiadomość o zwiększeniu kar za przekroczenie prędkości po trzech dniach od jej ogłoszenia
dotarła do 40% kierowców.
Jaka część kierowców znała wiadomość następnego dnia po jej ogłoszeniu? Po jakim czasie 80%
kierowców usłyszało o nowych przepisach?
15 paź 11:44
Blee:
No to podstawiasz:
300 = 500( 1 − e−k*1)
I wyznaczasz stala k.
Nastepnie jzu do jawnej postaci wzoru podstawiasz t=2 i t=6
Oraz n=250 i tu wyznaczasz z kolei t.
Analogicznie podunkt b
15 paź 11:51