Poziom głośności
nata: | | l | |
Poziom głośności L wyrażony w belach (B) jest zdefiniowany następująco L = log |
| , gdzie |
| | l0 | |
l − natężenie dźwięku w W/m
2, l
0 − natężenie dźwięku odpowiadające progowi słyszalności
(l
0=10
−12 W/m
2).
Zwyczajowo poziom głośności wyraża się w decybelach (dB).
a) Wyraź w decybelach poziom głośności progu słyszalności
b) Poziom głośności podczas koncertu rockowego na świeżym powietrzu wynosi 102 dB. Ile razy
jest on większy od natężenia dopuszczalnego hałasu podczas 8−godzinnego dnia pracy określonego
na 85 dB?
c) Poziom głośności gwizdka czajnika wynosi 87 dB. Ile gwizdków czajników stwarza hałas bolesny
dla ucha (130 dB)?
Uwaga: natężenia dwóch równoczesnych dźwięków dodają się.
Adam: a) przyjmujemy l = l
0
czyli L = 10log 1 = 0 dB
| | l | |
b) L = 102 dB = 10log |
| |
| | l0 | |
mamy policzyć l/l
d
L−L
d = 10log l/l
d
10
L−Ld = (l/l
d)
10
l/l
d = 10
17/10
czyli jest o 10
17/10 ≈ 50,119 większa
c) L = 87 dB = 10log l/l
0
l=10
87/10l
0
L
b = 10*log n*l/l
0 = 87+10log n
log n = 43/10
n = 10
43/10 ≈ 19952,6
odp. 19953 czajników