pochodne
olka: Czy pochodną wyrażenia: y=2x + sin2x będzie y'=2cos2x czy może 4cos2x?
15 paź 11:11
Jerzy:
y' = 2 + 2cos2x
15 paź 11:14
olka: wiem to, po rozłożeniu cos2x wychodzi mi 2cos2x, a w odpowiedziach jest 4cos2x
15 paź 11:17
Jerzy:
... = 2 + 2cos2x − 2 sin2x = 2 cos2x + 2(1 − sin2x) = 4cos2x
15 paź 11:21
yht:
2+2cos2x to jest to samo co 4cos2x
2+2cos2x = 2*1+2*cos2x = 2*(sin2x+cos2x) + 2*(cos2x−sin2x) =
2sin2x+2cos2x+2cos2x−2sin2x = 4cos2x
15 paź 11:21
Adam: 2+2cos2x=2+2(2cos2x−1)=4cos2x
15 paź 11:22