ciąg arytmetyczny
natalia: Lewa strona rownania −3−1+1+3+...+x=48(x+5) jest sumą pewnej liczby początkowej wyrazów ciągu
arytmetycznego. Oblicz x.
15 paź 11:10
olka: lewa strona to ciag arytmetyczny o r=2. wylicz wzór ogolny tego ciagu i pprzyrównaj go z prawa
strona
15 paź 11:12
olka: a raczej sume tego ciagu
15 paź 11:13
natalia: no własnie zrobiłam tak, ale wynik nie ma sensu.. chyba po drodze coś zrobiłam źle
15 paź 11:17
5-latek: To pokaz jak robilas .
15 paź 11:21
15 paź 11:24
Adam: x musi być naturalne, nieparzyste
a
1=−3
a
n=−3+(n−1)*2=x
x=−5 (bzdura, ciąg zaczyna się od −3, i dalej rośnie) lub (x−3)/4=48
czyli x=195
15 paź 11:27
natalia: an= −3+(x+1)*2
15 paź 11:28
natalia: oj sorki, nie patrzcie na to
15 paź 11:28
natalia: niechcący mi się wysłało
15 paź 11:28
natalia: a
n=−3(x+1)*2=−3+2x−2=2x−5
48x+240=(x−4)*x
48x−240=x
2−4x
x
2−52x−240=0
15 paź 11:32
natalia: tam powinno byc 48x+240=x2−4x
15 paź 11:35
Jerzy:
@
Adam , zatem x = 195 jest setnym wyrazem tego ciągu
| | −3 + 195 | |
L = |
| *100 = 96*200 ≠ 48*200 |
| | 2 | |
15 paź 11:36
Adam: | −3+195 | |
| *100=96*100=48*200 |
| 2 | |
pozdrawiam
15 paź 11:41
natalia: dziękuję bardzo
15 paź 11:50
natalia: | | x+5 | |
chciałabym jednak zapytać, skąd wzięlo się |
| ? |
| | 2 | |
15 paź 11:53
Jerzy:
A ja przepraszam

i też pozdrawiam
15 paź 11:59
Adam: (x+5)/2 to nasze n, czyli liczba wszystkich wyrazów w tej sumie
Sn=(a1+an)*n/2
dodajemy wyraz pierwszy, ostatni, dzielimy całość przez 2, i mnożymy razy liczbę
wszystkich wyrazów
15 paź 12:05