2x + 3x | ||
b) limx→∞ | ||
3x + 1 |
√1 + x2 | ||
c) limx→∞ | ||
3√1 − x3 |
√x2+1+x | √x2+1+x | √x2+1−x | ||||
a) √x2+1+x = | = | * | = | |||
1 | 1 | √x2+1−x |
(√x2+1+x)*(√x2+1−x) | (√x2+1)2−x2 | |||
= | = | |||
√x2+1−x | √x2+1−x |
x2+1−x2 | 1 | |||
= | ||||
√x2+1−x | √x2+1−x |
2x+3x |
|
| |||||||||||||||||||||
= | = | ||||||||||||||||||||||
3x+1 |
|
|
2 | ||
( | )x dąży do 0 | |
3 |
1 | |
dąży do 0 | |
3x |
0+1 | ||
zatem granica = | = 1 | |
1+0 |
√1+x2 | √x2(1+1x2) | ||
= | = | ||
3√1−x3 | 3√x3(1x3−1) |
x*√1+1x2 | √1+1x2 | |||
= | ||||
x*3√1x3−1 | 3√1x3−1 |
1 | 1 | ||
oraz | dążą do 0 | ||
x2 | x3 |
√1+0 | ||
granica = | = −1 | |
3√0−1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |