Mam do rozw: sin3x = sin2x +sinx uzylam wzoru na sume sinusow ale co moge dalej
moniq: Mam do rozw: sin3x = sin2x +sinx uzylam wzoru na sume sinusow ale co moge dalej zrobic

Z gory
dzieki za pomoc
15 paź 10:34
yht:
Nic z tym nie zrobisz, nie tędy droga...
sin3x−sinx = sin2x i wzór na różnicę sinusów
15 paź 10:36
moniq: Z tego wzoru tez nic specjalnego nie wychodzi..
15 paź 10:41
yht:
po prawej zastosuj sin2x = 2sinx*cosx
przerzuć wszystko na lewo i wyłącz 2sinx przed nawias
15 paź 10:44
moniq: Pozniej wzor zamiany cos na sin i co jeszcze
15 paź 10:45
moniq: Moment
15 paź 10:45
Adam:
sin3x=3sinx−4sin3x
sin2x=2sinxcosx
3sinx−4sin3x=2sinxcosx+sinx
sinx=0 lub 3−4sin2x=2cosx+1
sinx=0 lub 4cos2x−2cosx−2=0
sinx=0 lub cosx=1 lub cosx=1/2
etc.
15 paź 10:45
moniq: W wyloczeniu sin x przed nawias przeszkadza sin 3x
15 paź 10:48
moniq: Skad wziales ta 3 potege w pierwszej linijce
15 paź 10:49
yht:
zastosuj wzór na różnicę sinusów do
sin3x−sinx
to nie będzie już sin3x
15 paź 10:49
5-latek: moniq
Skad ?
ano stad
sin3x= sin(2x+x)
sin2x= 2sinxcosx
Podstawiaj do wzoru i licz (proponuje to Tobie zrobic
Wylaczac to mozesz sobie gdyby bylo sin3x , sin2x ,sinx
15 paź 10:56
moniq: Zastosowalam i wychodzi 2cos2x sin½x −sinx=0 nie moge z tego wyciagnac bo sa rozne wartosci
przy funkcjach
15 paź 10:57
yht:
| | 3x−x | |
sin |
| to nie jest sin1/2x |
| | 2 | |
15 paź 10:58
moniq: Łoo no nie wpadlbym na to juz sprobuje 5−latek
15 paź 10:59
moniq: A no racja yht
15 paź 11:00
Jerzy:
2sinxcos2x − 2sinxcosx = 0 ⇔ 2sinx(cos2x − cosx) = 0 ⇔
⇔ 2sinx = 0 lub cos2x − (1 − cos2x) − cosx = 0
15 paź 11:01
Jerzy:
Drugie równanie: 2cos2x − cosx − 1 = 0
15 paź 11:03
moniq: Wychodzi mi cos 2x =0 czyli x∊ π/4, 3π/4, 5π/4 itd. A w odpowiedziach mam x=2kπ/3 co mam źle
15 paź 11:14
5-latek: Po kolei
To co pisal yht
sin(3x)−sinx= sin2x
Pokaz jak liczysz sin(3x)−sinx (nawet jesli bedzie zle to sie poprawi
15 paź 11:15
Jerzy:
| | 3x−x | | 3x+x | |
sin(3x) − sinx = 2sin( |
| )( |
| ) = 2sinx cos2x ... i patrz11:01 |
| | 2 | | 2 | |
15 paź 11:16
moniq: Moment chyba wiem
15 paź 11:17
Jerzy:
Tam oczywiście "umknął " mi cos przed drugim nawiasem.
15 paź 11:17
5-latek: Czesc

Prowadz w takim razie dalej
15 paź 11:18
Jerzy:
Witaj

tu już nie ma czego prowadzić
15 paź 11:22
5-latek: Ona musi zrozumiec do konca co z czego
15 paź 11:25
moniq: Sinx +sin2x−sin2xcosx−cos2xsinx=0
(Sinx+sin2x)(1−cosx)=0
15 paź 11:25
moniq: Czy tak powinno wyjsc
15 paź 11:26
Jerzy:
moniq ... widzę,że masz problem z podstawieniem do wzoru
Popatrz 11:16 , tam taż to policzone.
15 paź 11:27
5-latek: No widzisz
15 paź 11:28
5-latek: Napisz ile wyszlo sin(3x)−sinx
15 paź 11:35
moniq: Wyszło mi tak jak jak z 11:01 i koncowo wychodzi 2sinx=0 lub cos 2x=cosx. Czyvtak
15 paź 11:38
5-latek: czyli ile ?
15 paź 11:39
Jerzy:
Dobrze ..... i dalej patrz 11:03
15 paź 11:39
5-latek: Mysle z edalej nie bedzie rozumiec jesli tego nie zrobi krok po kroku
15 paź 11:42
moniq: Okk czyli mam sinx=0 lub cosx=−½ v cosx=1
15 paź 11:46
moniq: 5−latek dzieki zrobilam krok pobkroku
15 paź 11:47
5-latek: Jesli tak to teraz roziwaz te rownania
najpierw to sinx=0
15 paź 11:50
Jerzy:
Możesz tak:
cos2x= cosx ⇔ 2x = x + 2kπ lub 2x = − x + 2kπ
15 paź 11:54
moniq: Rozw bedzie kπ tego sinx=0
15 paź 11:56
Jerzy:
Tak.
15 paź 11:58
5-latek: x= kπ i k∊C
No to teraz zobaczymy czy umiesz rozwiazywac rownania elementarne
15 paź 11:59
moniq: X∊{π/2+2kπ , 4π/3+2kπ}
15 paź 12:03
15 paź 12:23
moniq: X∊{2π/3+2kπ , 4π/3+2kπ} rzeczywiscie
15 paź 12:31
5-latek: cosx=1
15 paź 12:36
moniq: X∊kπ
15 paź 12:37
5-latek: Dlaczego kπ?
Popatrz na wykres y=cosx
15 paź 12:39
moniq: Hmm no 2kπ
15 paź 12:42
5-latek: No wlasnie

Teraz wracamy do rownania postaci cos(x)=a
jest to rownanie elementrane
Napisz rozwiazanie takiego rownania
czyli x=............. lub x= .......................
To samo sinx=a
x=......... lub x= .........................
tgx=a to x= .........................
15 paź 12:45
moniq: Czyli po prostu sumavtychvwszystkich warunkow
15 paź 12:52
5-latek: Jesli chcesz umiec rozwiazywac rownania i nierownosci trygonometryczne to ta wiedza jest
nizbedna . Bez nie nie ruszysz
Kiedy np sinα= sinβ?
Teraz w ramach cwiczenia takie rownanko
1. cosx−cos(2x)= sin(3x)
2. sin(5x)+sinx+2sin2x=1
3. sin(3x)= cos(2x)
15 paź 12:55
5-latek: tak i czekam na odpowiedz z 12 : 45
15 paź 12:57
Jerzy:
małolat .. a co do 12:45 , to jakie są rozwiazania cos(x) = a ?
15 paź 12:57
5-latek: x= a+2kπ lub x=−a+2kπ
15 paź 12:58
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Czyli np: cos x = |
| ⇔ x = |
| + 2kπ lub x = − |
| + 2kπ ? |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
15 paź 13:00
moniq: Kiedy np sinα= sinβ? Kiedy alfa jest rowne beta
15 paź 13:02
5-latek: Natomiast prof Janowski w swojej ksiazce Trygonometria podaje takie rozwiiazania
x= arc cosa lub x= −arccosa+2π
dla kazdego |a|≤1
15 paź 13:02
Jerzy:
Przecież to co napisałeś 12:58 nie ma sensu
15 paź 13:04
moniq: Mam zrobic sume warunkow czyli: x∊ 2kπ v {2π/3+2kπ , 4π/3+2kπ} v kπ jak to teraz zsumowac
15 paź 13:08
5-latek: Slepne i zamiast (α) napisalem a

nastepnym razem bede pisal inna litere
czyli x= α+2kπ lub x= −α+2kπ
15 paź 13:08
5-latek: ja bym napisal tak x= i tutaj te wyniki
15 paź 13:12
Jerzy:
Nie o to chodzi: cos(x) = A ⇔ x = arccosA lub x = − arccosA,
a nie jak napisałeź poczatkowo ( 12:58) cosx = A ⇔ x = A + 2kπ lub x = − A + 2kπ
15 paź 13:14
moniq: X=2kπ , 2π/3+2kπ , 4π/3+2kπ, kπ
15 paź 13:16
moniq: Jak moge to zsumowac
15 paź 13:16
Jerzy:
@moniq ....Pokaż jak rozwiazujesz : cos2x = cos x ?
15 paź 13:18
Jerzy:
Pokazałem Ci o 11:54
15 paź 13:20
5-latek: No to teraz wlasnie sie wykaze

ja juz tylko obesrwuje
15 paź 13:20
moniq: Ale to sie przeciez tyczy jednego cosinusa jak to zrobic na 4 liczbach
15 paź 13:25
moniq: Z tego rownania 13;18 wyszlo cosx=1 v cosx=−½
15 paź 13:28
moniq: X∊{2π/3+2kπ , 4π/3+2kπ} v 2kπ
15 paź 13:30
Jerzy:
Nie mam więcej pytań.
15 paź 13:38
5-latek: Jerzy ale ktos tak musi uczyc
Poza tym nie rezygnuj
15 paź 13:40
5-latek: Uwaga nr 1 .
Nie uzywaj symboli matematycznych jesli nie wiesz jak ich uzyc
Uwaga nr 2 .
Nie oszukuj (zwlaszcza starszych od siebie bo oni to wiedza bardzo dobrze

(post 11 : 47
Teraz do meritum
Iloczyn dwoch licxzb a i b=0 gdy a=0 lub b=0
mamy tak
2sinx(cos2x−cosx)=0
a= 2sinx
b= cos2x−cosx
wiec 2sinx=0 lub cos2x−cosx=0
2sinx=0 to sinx=0 to x= kπ
teraz cos(2x)−cosx=0
cos(2x)= cosx
2x= x+2kπ lub 2x= −x+2kπ
teraz tylko wiedza ze szkoly podstawowej
2x=x+2kπ
2x−x= 2kπ
x= 2kπ
lub 2x= −x+2kπ
2x+x= 2kπ
3x= 2kπ
to x= .... policz
Rownanie cos2x−cosx=0 to rownanie postaci 2cos
2x−cosx−1=0
bo cos2x= cos
2x−sin
2x a sin
2x= 1−cos
2x wiec
cos2x= cos
2x−(1−cos
2x)= 2cos
2x−1
Tylko ze rownanie postaci cos2x= cosx jest lepiej i szybciej rozwiazac
Mowilem
krok po kroku a TY powiedzialas ze to zrobilas .
odp. x= kπ , x= 2kπ oraz x= wpisz to co policzylas
lub tak x={kπ, 2kπ i ten trzeci wynik }
15 paź 14:13