ciągi
gość: ciąg an jest określony wzorem an=logxn, gdzie (xn) jest ciągiem geometrycznym o wyrazach
dodatnich. Udowodnij, że an jest ciągiem arytmetycznym. Nie za bardzo wiem jak to zapisać
14 paź 23:59
Milo: Niech (x
n) będzie ciągiem geometrycznym o ilorazie q
| | xn+1 | | xn*q | |
an+1 − an = logxn+1 − logxn = log |
| = log |
| = logq (= const) |
| | xn | | xn | |
albo np. tak:
| an+1 + an−1 | | logxn+1 + logxn−1 | | log(xn−1q2) + logxn−1 | |
| = |
| = |
| = |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | log(xn−1q2 * xn−1) | | log(xn−12q2) | | 2log(xn−1q) | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
logx
n−1q = logx
n = a
n
15 paź 00:21
gość: Dziękuję
15 paź 00:22