Ułamki Proste
Mariusz: Witam, mam problem z szybkim i sprawnym zamieniania wielomianów na ułamki proste.
Np.(5x
2−25x)/(x
2+x−6). To np gdzie w mianowniku Δ<0 mam problem np (x
2+1)/(x
3+2x
2−5x+6)
nie wiem od czego zacząć lub (x
2−x+1)/x
3(x+1)
Prosił bym o jakąś wskazówkę. Każda pomoc się przyda
14 paź 23:44
5-latek: a skad wiesz ze z x3+2x2−5x+6 Δ<0 (to jest trudny wzor na delte
14 paź 23:54
mat:
| | 5x2+5x−30+30x+30 | |
= |
| |
| | x2+x−6 | |
| | 5(x2+x−+6)−30x+30 | |
= |
| |
| | x2+x−6 | |
| | 5(x2+x−+6) | | −30x+30 | |
= |
| + |
| |
| | x2+x−6 | | x2+x−6 | |
14 paź 23:56
mat: w drugiej linijce oczyiwsicie −30x, a wtrzeciecj jest po rostu −6
14 paź 23:57