Wykaż
Pomocy!: Wykaż, że
(a + b + c)3 + (a − b − c)3 + (c − a − b)3 + (b − a − c)3 = 24abc
Wątpię, aby jedyna opcja było wymnożenie wszystkiego, wiec czekam na jakiś sposób
14 paź 23:15
5-latek: Wiec tak . Musze Cie zmartwic
bez wymnozenia sie nie obejdzie przynamniej nawiasu 1 i drugiego
Potem zastanowic sie czy ewentualnie 3 i 4 nawias mozna rowiazac tak samo jak drugi przez
cykliczne przestawienie liter
Wolfram powiedzial ze to = 24a*b*c
14 paź 23:43
Jack:
a3+b3 = (a+b)(a2−ab+b2)
Polacz pierwszy z drugim, trzeci z czwartym i wyxiagnij przed wszystkie wspolny czynnik
15 paź 00:00
jc: A może tak. Jeśli a=0 lub b=0 lub c=0, to mamy zero.
Wielomian ma stopień 3. Zatem spodziewamy się wyniku w postaci kabc.
Podstawiając a=b=c dostajemy 33−1−1−1=24, a więc k=24.
15 paź 12:34
ok: (b+c−a)3+(c+a−b)3+(a+b−c)3=0
15 paź 12:36
Adam:
zadanie dla chętnych
udowodnić tożsamość
a3+b3+c3+3abc = (a+b+c)(a+εb+ε2c)(a+ε2b+εc)
gdzie ε to pierwiastek równania x2+x+1=0
15 paź 12:51
Adam: a
3+b
3+c
3−3abc
15 paź 12:55
nijo: mam pytanie do podejścia jc, bo wydaje się ciekawe, ale nie mogę zrozumieć skąd
stwierdzenie "Wielomian ma stopień 3. Zatem spodziewamy się wyniku w postaci kabc."
dla jasności, rozumiem że k to po prostu jakaś liczba całkowita, tylko nie rozumiem skąd
pewność że wynik będzie akurat w takiej postaci.
21 paź 19:25
nijo: podbijam pytanie
21 paź 23:15
Adamm: skoro dla a=0 się zeruje, to musi być postaci
a*coś
skoro dla b=0 się zeruje
ab*coś
skoro dla c=0
abc*coś
ale "coś" musi być stałą, bo wielomian jest co najwyżej 3 stopnia
22 paź 00:12