Granice, ciagi liczbowe
xyz: | | −n2+n | |
Dobrać liczbę δ tak by dla każdego n>δ wyrazy ciągu an= |
| należały do otoczenia |
| | n2+1 | |
| | 1 | |
liczby− 1 o promieniu ε= |
| |
| | 100 | |
proszę o dokładne wytłumaczenie bo zupełnie tego nie rozumiem
14 paź 21:55
Adamm: |an−(−1)|<1/100
ma zachodzić dla każdego n>δ
14 paź 21:57
xyz: | | n+1 | | 1 | |
wyszło mi | |
| |< |
| i nie wiem co dalej z tym zrobić |
| | n2+1 | | 100 | |
15 paź 16:39
Adamm: 100n+100<n
2+1
0<n
2−100n−99
Δ=10396
n>50+
√2599≈100,98
czyli wystarczy wziąć δ=100
15 paź 16:42
xyz: Dzięki już rozumiem
15 paź 16:48