Rozwiąz układ równań
Suddenly: mam problem z układem równań.
x+y=18
x2+y2=72
Bardzo proszę o pomoc. Jak pozbyć się 2?
28 sty 22:14
Anna:
Wyznacz z pierwszego równania dowolną niewiadomą i podstaw do drugiego , no i rozwiąż równanie
kwadratowe.
28 sty 22:17
rogal: x=18−y
do drugiego podstaw zamiast x
28 sty 22:20
Suddenly: z tego co mi wyszło mam wtedy w równaniu 2y2
28 sty 22:25
Anna:
A na pewno dobrze podałeś układ? Bo ten układ nie ma rozwiązania.
x = 18−y
(18−y)2 + y2 = 72
324 − 36y + y2 + y2 − 72 − 0
2y2 − 36y + 252 = 0 /:2
y2 − 18y + 126 = 0
Δ = 324 − 504 < 0
Czyli brak rozwiązania.
28 sty 22:35
Suddenly: Rzeczywiście
powinno być
x+y=18
x2−y2=72
29 sty 09:43