nnn
garnek: Kula przebija deskę o grubości 2 cm. Prędkość kuli do chwili uderzenia wynosi 500 m/s a po
wylocie 100 m/s. Wykonaj rysunek. Ile wynosi opóźnienie kulki podczas przebijania drewna i jak
długo trwa ten ruch? Ruch kulki w desce traktujemy jako jednostajnie opóźniony
14 paź 21:13
dick: δ
6 gru 18:52
kerajs:
| | at2 | |
0,02=500t− |
| ∧ 100=500−at |
| | 2 | |
8 gru 19:12
Krzysiu: Aby odpowiedzieć na to pytanie, potrzebujemy więcej informacji. Bez znajomości masy kulki oraz
właściwości fizycznych drewna, trudno jest oszacować opóźnienie kulki podczas przebijania
deski oraz czas trwania tego ruchu.
8 gru 20:42
an: autor pisze Ruch kulki w desce traktujemy jako jednostajnie opóźniony
| | v12 | | v22 | |
s= |
| − |
| ⇒ a=24*106 m/sek2 |
| | 2a | | 2a | |
v
2=v
1−at ⇒ t=1/6*10
−4 sek
9 gru 11:04