aaa
kraq: Turysta udaje się z miejscowości A do odległej o 30 km miejscowości B. Ma do wyboru
dwa sposoby przebycia tej drogi. W pierwszym z nich przez połowę drogi jedzie rowerem, a
następnie maszeruje piechotą. Drugi sposób polega na jeździe rowerem przez połowę
czasu, a następnie marsz. Którym sposobem turysta szybciej dojdzie do celu ? Jakie są
średnie szybkości w obydwu przypadkach ? Prędkości marszu i jazdy na rowerze wynoszą
odpowiednio: 6 km/h i 24 km/h.
poprosiłbym rozwiazanie krok po kroku i wytłumaczone
14 paź 21:10
Mila:
I sposób
vp=6km/h
v
r=24km/h
s=15
15=t
p*6
| | 15 | | 5 | |
tp= |
| = |
| h czas maszerowania |
| | 6 | | 2 | |
15=24*t
r
| | 15 | | 5 | |
tr= |
| = |
| h − czas jazdy towerem |
| | 24 | | 8 | |
| | 5 | | 5 | | 25 | |
t= |
| + |
| = |
| h − całkowity czas pokonania drogi |
| | 2 | | 8 | | 8 | |
| | 30 | | 30*8 | | 48 | |
vśr= |
| = |
| = |
| =9,6km/h |
| | | | 25 | | 5 | |
Można z wzoru
| | 2*vp*vr | |
vśr.= |
| średnia harmoniczna |
| | vp+vr | |
| | 2*6*24 | | 12*24 | | 48 | |
vśr= |
| = |
| = |
| km/h |
| | 6+24 | | 30 | | 5 | |
14 paź 21:35
jko: w obydwu przypadkach srednia predkosc bedzie taka sama?
14 paź 23:20
iteRacj@:
nie, prędkości będą różne dla obu sposobów przebycia tej drogi
Mila podała wynik dla sposobu pierwszego gdy turysta połowę drogi jedzie i połowę
drogi idzie
wtedy średnia prędkość = średniej harmonicznej
w drugim sposobie podróżowania turysta połowę czasu jedzie i połowę czasu idzie
wtedy średnia prędkość = średniej arytmetycznej
14 paź 23:45
Mila:
21:35 To dopiero I część, pokazałam ci obliczenie v średniej na dwa sposoby,
musiało wyjść tyle samo.
II
Trzeba policzyć.
t − czas pokonania całej trasy
12t+3t=30
15 t=30
t=2h
============
teraz porównaj czasy , aby dać odpowiedź
14 paź 23:46
iteRacj@: Mila Twoje cierpliwe wyliczenia to kawał dobrej roboty w święto edukacji!
14 paź 23:52