funkcje
harry: pomocy

! czy ktos potrafi

?
zbadaj ekstremum i wyznaczyc asymptoty funkcji
f(x)=
x2+1x3−2
pomocy prosze nie wiem nawet od czego zaczac:(
28 sty 22:13
Mickej:
Funkcja jest określona gdy x≠2
Obliczamy pochodną
wyznaczasz miejsce zerowe i badasz zachowanie się znaku pochodnej w miejscach zerowych jeżeli
przechodzi z minusa na plus to w tym punkcie funkcja osiąga maksimum a jeżeli przechodzi z
plusa na minus to osiąga w tym punkcie minimum
asymptota funkcji może występować tylko w punkcie 2 ponieważ tam funkcja nie jest określona
więc badasz teraz granice funkcji prawo i lewo stroną w punkcie 2 jeżeli wyjdzie ci z obu
stron +−
∞ to funkcja ma asymptotę w tym punkcie
28 sty 22:34
wiewioor : asymptoty masz z dziedziny
drugą masz zaś z obliczenia granicy całj funkcji
ekstremum
no to raczej trzeba obliczyc pochodną funkcji następnie miejsca zerwe potem je podstawiasz pod
x twojej już pochodnej i masz ekstremum
28 sty 22:36
harry: a jak mam to zrobic:(
28 sty 22:37
jo: Pierwsze wyznacz dziedzinę a następnie znajdź granice na końcach tej dziedziny.
28 sty 22:38
jo: Ale nagle się wszyscy rozpisali
28 sty 22:38
harry: czy D= R\{2}

?
28 sty 22:50
wiewioor : tam mi sie zdaje
28 sty 22:55
Bogdan:
Jaki jest wzór funkcji, bo nie widać (stosuj dużą literkę U przy pisaniu ułamków), czy jest
taki
| | x2 + 1 | |
wzór: f(x) = |
| ? |
| | x3 − 2 | |
28 sty 22:59
wiewioor : takki jest

wystarczy zaznaczyć myszka to ładnie widać
28 sty 23:01
wiewioor : gdyby było x2 to by było x= 2=−2
no ale jak x3m to chyba tylko czy x=3√2
28 sty 23:03
wiewioor : zawsze mi się myli
28 sty 23:04
harry: | | x2+1 | |
wzor dokladny to f(x)= |
| |
| | x3−2 | |
sorki za bledy:(
28 sty 23:07