Wzór de Moivre'a - wyjaśnienie
esendo: 250 (cos175π + i sin175π) = 250 (cosπ + i sinπ) = 250 (−1 + i*0)
Nie rozumiem dlaczego 175 znika. W każdym podobnym przykładzie całe liczby zawsze znikają,
a zostają tylko ułamki. Chciałbym jeszcze zrozumieć dlaczego cosπ zamienia się na −1, a sinπ na
0.
14 paź 20:41
' Leszek: Zastosuj wzory redukcyjne : np. cos 175π = cos ( 174 π + π) = cos π
cos π = −1 , popatrz na wykres funkcji y = cos x ,
Analogicznie dla sin α ,
14 paź 20:46
Ariel: Obie funkcje sa okresowe o okresie 2π
cos175π= cos(2*77π+π)= cosπ
14 paź 20:48
Mila:

y=sinx i y= cosx to funkcje okresowe, T=2π
cos(174π+π)=cos(π+87*2π)=cos(π)
14 paź 20:50
esendo: Teraz już wszystko jasne. Nie wiedziałem, że chodzi o wartości z wykresów sinusa i cosinusa.
14 paź 20:52