Punkty na plaszczyznie
Ariel:

Zaznaczyc na plaszczyznie punkty ktorych wspolrzedne spelniaja dana funkcje zdaniowa (dwoch
zmiennych
1) x
2+y
2= (x+y)
2 x∊R ,y∊R
2) x≠y−x
2 : x∊R , y∊R
Nr 2
−y≠−x
2−x
y≠x
2+x
Bedzie cala plaszczyzna bez punktow x=0 i x=−1
14 paź 20:37
Ariel: czy beda to wszystkie punkty ktore leza na tej paraboli oprocz x=0 i x=−1?
a nr 1 jak rozwiazac?
14 paź 20:54
3Silnia&6: (x+y)2 = x2 + 2xy + y2
(x+y)2 = x2 + y2 ⇔ x =0 v y = 0
Rozwiazeniem sa proste x = 0 i y = 0
14 paź 20:57
' Leszek: 1) (x2 + y2 ) = (x2 + y2) +2xy ⇔ (x2 + y2)(1−2xy) = 0⇒
⇒ x2 + y2 = 0 lub y = 1/2x
14 paź 20:58
3Silnia&6: a w pierwszym jest to cala plaszczyzna bez calej paraboli
14 paź 20:58
Ariel: dzieki
Trzeba sie w takim razie zastanowic nad tym
14 paź 21:02
3Silnia&6: @'Leszek przy x
2 + y
2 po lewej stronie jest mnozenie * 1 a po prawej dodawanie +2xy, wiec nie
wylaczysz tego przed nawias, dlugo szukalem co jest zle, ale w koncu znalazlem

xd
14 paź 21:04
' Leszek: Racja , sorry zagalopowales sie !
14 paź 21:05