Proszeee
Zdesperowana: o dzieki nie takie trudne ale mam nawal tych zadan i juz nie mysle a To bys umial Piaskownica
ma wymiary (zewnetrzne) 4m x 3m. Brzegi piaskownicy tworzy betonowy murek o wysokosci 30cm i
grubosci 20cm . ile metrow szesciennych betonu zuzyto na wykonanie piaskownicy?
28 sty 22:03
ORZEŁ: narysuj prostoktat o tych wymiarach a potem z kazdej strony zmniejsz ja o 20 cm. Odejmij pola
figor
28 sty 22:45
Anna: pomogę
28 sty 23:02
Anna:

a= 4m = 400cm, b = 3m = 300 cm
x = 400 −2*20 = 360 cm
y = 300 −2*20 = 260 cm
h = 30 cm
V
murka = P
p * h = (ab − xy) * h = (400*300 − 360*260) * 30 =
= (120000 − 93600) * 30 = 26400*30 = 792000[cm
3] =
0,792 m3
28 sty 23:10