Oblicz pierwiastki z liczb zespolonych
Nokdem: Pierwiastki z liczb zespolonych oblicz:
3√(1+i)3
Troche dziwny przykład. Wyznaczając pierwszy pierwiastek liczyłem z drugiego ("szybszego
wzoru")
Ale w odpowiedz mam nieco inna. Pomożecie?
14 paź 19:17
Adamm: pierwszy pierwiastek 1+i
resztę dostaniemy mnożąc ten pierwiastek razy inne pierwiastki z jedynki
14 paź 19:32
Nokdem: własnie tu mam problem

Wychodzi mi gdzieś błąd i nie moge go znaleźć
14 paź 19:47
Adamm: tu, czyli gdzie
14 paź 19:48
Mila:
z
0=1+i
| | 2π | | 2π | | 1 | | √3 | |
z1=(1+i)*(cos |
| +i sin |
| )=(1+i)*(− |
| +i* |
| )= |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | −1−√3 | | √3−1 | |
= |
| *[(−1−√3)+i*(√3−1)]= |
| +i |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 4π | | 4π | | 1 | | √3 | |
z2=(1+i)*(cos |
| +i sin |
| )=(1+i)*(− |
| −i* |
| )= |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | −1+√3 | | √3+1 | |
= |
| *(−1+√3−i(√3+1))= |
| −i* |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
14 paź 20:44
Nokdem: Mila mi też tak wychodziło ale w odpowiedziach jest inaczej:
w0= 1+i
w1=−1/2+√3/2+i(−1/2+√3/2)
w2=−1/2−√3/2+i(−1/2−√3/2)
W odpowiedziach raczej jest dobrze...
16 paź 11:36
PW: Mila też raczej dobrze, tylko tego nie widzisz.
16 paź 11:39
Nokdem: No nie widze, oświeć mnie. Tu i tu jest wynik inny
17 paź 07:47
Jerzy:
| | 1 | | √3 | | −1 −√3 | |
Najwyraźniej dla Ciebie np. − |
| − |
| , tyo co innego niż: |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
17 paź 08:00
Mila:
Jeszcze raz posprawdzam wszystko, ale dopiero będę miała czas , po 20.
17 paź 15:38
Mila:
(1+i)
3=−2+2i
3√(−2+2i)
sprawdzam z
1
| | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
z1=− |
| − |
| +i*(− |
| + |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
(z
1)
3=−2+2i
natomiast
(w
1)
3≠−2+2i
sprawdzam z
2:
| | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
z2=− |
| + |
| +i*(− |
| − |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
z
23=−2+2i
w
23=−2+2i
17 paź 16:34
17 paź 16:35
Nokdem: Dziękuje
22 paź 14:49