matematykaszkolna.pl
szukam literatury do konkursu karolina: Przyznaję się biorę udział w olimpiadzie i szukam nie rozwiązań a LITERATURY. Muszę zrobić zadanie o kolorowaniu liczb. Gdzie mogę poczytac o zaleznościach w kolorawniu liczb na 2 i 3 kolory? ps. w regulaminie jest że: można kożystac z literatury oraz nauczyciel moze wskazac trop gdzie iść w zadaniu.
14 paź 18:49
Michał: Podaj treść zadania. Łatwiej będzie zrozumieć co możemy ci doradzić.
14 paź 19:18
karolina: Każdą liczbę całkowitą należy pokolorować na jeden z trzech kolorów, w tym czerwony. Należy to uczynić w taki sposób, by każda liczba, którą można przedstawić w postaci sumy dwóch liczb o różnych kolorach miała kolor czerwony. Czy da się zrealizować takie kolorowanie, używając wszystkich trzech kolorów? Odpowiedź uzasadnij.
14 paź 19:21
Michał: Raczej nie przychodzi mi do głowy żadna literatura. Nie wydaje mi się, żeby był tutaj potrzebny jakiś wzór, raczej trzeba samemu wymyślić odpowiedni sposób.
14 paź 19:30
karolina: własnie w tym sęk .. może istnieje artykul objasaniajcy jakies zasady ...
14 paź 20:00
3Silnia&6: zauważ, że każdą liczbę n > 1 można zapisać jako (n−1)+1 Jezeli pokolorujesz 1 na niebiesko...
14 paź 20:07
ola: dziękuję ♥
15 paź 09:11
karolina: dziekuuje, chociaż chyba nie rozumiem to i tak dziękuję
15 paź 09:12
karolina: up
15 paź 12:44