aaa
dudek: Na skarpie o wysokości h został wystrzelony z armaty pocisk z prędkością początkową V o i
pod kątem α od poziomu. Policzyć zasięg pocisku, wysokość maksymalną oraz prędkość
końcową pocisku i kąt od poziomu pod jakim uderzy w ziemię.
Na zdjeciu rysunek i troche moich obliczeń:
https://imgur.com/a/Jzns4
moj tok rozumowania − zeby obliczyc zasieg chce miec calkowity czas lotu pocisku
licze go czas wznoszenia x2 do góry i w dół jest taki sam + czas swobodnego spadku z wysokosci
h
| | gt'2 | |
dobrze? i jak znalezc czas z takiej funkcji h=v0sinα*t'+ |
| |
| | 2 | |
prosze o pomoc
14 paź 18:44
dudek: podbijam
15 paź 21:01
'Leszek: Z wysokosci h to nie jest spadek swobodny , przeciez w p.A predkosc ciala
wynosi vo i jest skierowana pod katem α .
y = h + vo sin α *t − gt2/2 , w punkcie B y = 0
Czas wznoszenia : 0 = vo sin α − gtw ⇒ tw = vo sin α /g
15 paź 21:10
5-latek: Z fizyki bardzo dobra jest Qulka
Ale juz od dluzszego czasu nie ma jej na forum
Moze rzut ukosny ?
15 paź 21:11