Wartość bezwględna (rozszerzenie)
Piotrek: Pomoże mi ktoś się za to zabrać?
Rozwiąż:
|x−1|+|x+2x−3|−x=4
Zacząłem tak, ale nie jestem pewien czy dobrze robię:
Założenie: x≠3
|x−1|+|x+2x−3|=4+x
Wyznaczam miejsca zerowe:
x=1, x=−2
i 4+x≥0 ⇒ x≥−4, bo suma wartości bezwzględnych jest ≥ 0
14 paź 18:38
Mila:
14 paź 18:47
stefanek331: jak dobrze pamiętam to trzeba to najpierw usunąć wartość bezwzględną, czyli rysujesz oś i na
niej
zaznaczasz co będzie się działo w różnych przedziałach, wtedy przepisujesz równania usuwając
moduły
i rozwiązujesz je pamiętając o poprzednich założeniach
przykładowo:
x+2x−3 > 0 / mnożysz przez kwadrat mianownika bo może być on ujemny a to zmienia znak
nierówności
(x+2)(x−3)>0
x≥0 dla x∊(−∞;−2> u <3;+∞)
porównaj to z przedziałem w którym x−1 jest dodatnie, iloczyn tych przedziałów będzie
przedziałem w którym
opuszczasz moduły bez zmieniania znaków
14 paź 18:49
Jack: 4 przedzialy napisz i jedziesz.
14 paź 18:51
Ariel: Przeciez |x−3| jest dodatnia dla x≠3 wiec po co mnozyc przez kwadrat mianownika ?
14 paź 18:52
Piotrek: Jack czemu 4, a nie 3?
1. (−∞;−2)
2.<2;1>
3.(1;+∞)
14 paź 18:57
Ariel: | | |x+2| | |
|x−1|+ |
| −x=4 / (mnoze obie strony rownania prze |x−3| dla x≠3 |
| | |x−3| | |
|x−1|*|x−3|+|x+2|−x|x−3|= 4|x−3|
sa trzy wartosci bezwzgledne wiec beda 4 przedzialy
14 paź 19:07
Jack: A co z wartoscia 3 ? Wiadomo ze x ≠ 3 ale przedzial od 1 do 3 musi być tak samo jak od 3 do ∞
14 paź 19:12
stefanek331: miałem na myśli mnożenie samego ułamka (tak jak pokazałem), nie całego równania przez moduł
14 paź 19:16