Pohodna
Karolinka: Jak rozpisać taka pochodna?
f(x) = (x+1/x)5
f'(x)=?
14 paź 17:06
Ariel: f'= 5*f(x)4* pochodna tego co w nawiasie
A jak masz tam zapisane to Ty wiesz
14 paź 17:11
iteRacj@:
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
f'(x) =[ ( |
| )5]' = 5 * ( |
| )4 * ( |
| )' = |
| | x | | x | | x | |
| | (x+1)4 | | 1*x−(x+1) | |
= 5 * |
| * |
| = |
| | x4 | | x2 | |
| | (x+1)4 | | −1 | | (x+1)4 | |
= 5 * |
| * |
| = −5 * |
| |
| | x4 | | x2 | | x6 | |
15 paź 10:30
5-latek: dzien dobry
iteracjo
| | 1 | |
A jak bedzie f(x)= x+ |
| ? |
| | x | |
15 paź 10:58