Pierwiastkowanie liczb zespolonych
Almin: Oblicz postacią trygonometryczną 3√2−2i
14 paź 16:26
Ariel: Przeciez wzory znasz to w czym problem?
14 paź 17:21
Almin: W mój wynik jest inny niż w podpowiedziach.
14 paź 17:35
Ariel: Wybacz ale nie jestem jasnowidzem i nie wiem jaki jest twoj wynik
14 paź 17:37
jc: Odczytujemy z rysunku.
Łatwiej obliczyć pierwiastek z −2+2i. Potem wystarczy pomnożyć przez pierwiastek z −1.
| | 1+i√3 | | 1+i | |
Jeden z pierwiastków = 3√2 |
| |
| |
| | 2 | | √2 | |
| | −1±i√2 | |
Pozostałe dwa dostaniemy mnożąc przez |
| . |
| | 2 | |
14 paź 18:08
Almin: Czy kąt α nie powinien wynosić 7π4?
14 paź 19:29
Ariel: ∡ φ raczej sie przyjmuje . tak
14 paź 19:38
Mila:
Jeszcze raz piszę:
|z|=|2−2i|=
√8=
√23
| | π | | 7π | |
φ=2π− |
| = |
| odczytujesz w układzie wsp. |
| | 4 | | 4 | |
3√|z|=(2
3)
(1/2)]
1/3=
√2
| | | | | |
zk=√2*(cos |
| +i *sin |
| ), gdzie k∊{0,1,2} |
| | 3 | | 3 | |
| | 7π | | 7π | |
z0=√2*((cos |
| +i *sin |
| ) |
| | 12 | | 12 | |
| | 15π | | 15π | | π | | π | |
z1=√2*(cos |
| +i *sin |
| )=√2*(cos(π+ |
| )+i *sin(π+ |
| )= |
| | 12 | | 12 | | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | √2 | | √2 | |
=√2*(−cos |
| −i sin |
| )=√2*(− |
| −i* |
| )=−1−i |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
licz sam z
2=
14 paź 20:26
jc: Chyba mam zły dzień.
(1+i)2=2i, (1+i)3=−2+2i
Skąd wiemy? Dlaczego 1+i? Bo liczba ta ma argument 45o, a −2+2i ma argument 3*45o.
Jak chcemy mieć 2−2i, to po prostu stawiamy minus przed 1+i.
Pozostałe pierwiastki uzyskujemy mnożąc prze −1−i przez
(−1±i√3)/2.
(pomyliłem wartość modułu, poz tym wziąłem egzotyczny pierwiastek z −1 zamiast
najprostszego; to akurat nie było błędem, ale poco komplikować).
Zachęcam do sporządzenia rysunku.
14 paź 21:14