Prooszeee
Zdesperowana: Metr szescienny asfaltu wazy 1,4t. Do pokrycia asfaltem boiska o wymiarach 20m x 40m uzyto
42ton asfaltu. Jaką grubosc ma warstwa asfaltu na tym boisku?
28 sty 21:50
Anna: pomagam
28 sty 21:55
Jolanta: Czemu zdesperowana? To przecież tylko zadanie matematyczne, czy nie mam racji?...

1m
3 − 1,4t
x − 42t
P=20m*40m=800m
2
30m
3 : 800m
2 = 0,0375 m = 3,75 cm
Odp. Asfalt ma grubość 3,75 cm.
A teraz proszę zmienić nick na uśmiechnięta, ok?
28 sty 21:59
Anna:
1m
3 → 1,4 t a=20 m
42 : 1,4 = 30 [m
3] b=40m h= ?
V = 30 m
3, V = abh
20*40*h = 30
| | 30 | |
800 *h = 30 ⇒ h = |
| 0,0375 m = 3,75 cm |
| | 800 | |
28 sty 22:00