Rozwiąż równanie
klaudiaa: Proszę o pomoc

x
3−3x−2=0
14 paź 15:20
iteRacj@:
równanie trzeciego stopnia ma przynajmniej jeden pierwiastek rzeczywisty, poszukaj go wśród
dzielników wyrazu wolnego
14 paź 15:23
Jerzy:
x = − 1 jest pierwiastkim.
14 paź 15:25
Jerzy:
Teraz podziel ten wielomian przez: x + 1
14 paź 15:28
iteRacj@:
pozdrawiam
Jerzy 
słabo to równanie rozwiązywaliśmy bo klaudiaa zrezygnowała
14 paź 15:47
karty do gry :
Δ= (−3/3)3 + (−2/2)2 = 0
x1 = −1 (dwukrotny)
x2 = −2x1 = 2
14 paź 15:55
x: Jak Ty to zrobiłeś Karty?
14 paź 15:58
karty do gry : Tak samo jak ty rozwiązujesz równania stopnia II
Podstawiłem do stosownych wzorów.
14 paź 16:01
x: możesz podać nazwę/link? chętnie poczytam
14 paź 16:03
14 paź 16:10
x: dzięki, poczytam
14 paź 16:11
Ariel: Wyroznik rownania postaci
x
3+px+p=0
jest rowny
| | 4p3 | | q2 | | p3 | |
Δ= q2+ |
| = 4( |
| + |
| ) |
| | 27 | | 4 | | 27 | |
jesli Δ<0 trzy pierwiastki rzeczywiste i rozne
Δ=0 pierwiastki rzeczywiste w tym jeden con najmnie dwukrotny
Δ>0 jeden pierwiastek rzeczywisty dwa nierzeczywiste sprzezone
Np. Sierpinski Zasady algebry wyzszej .
14 paź 16:27