Ciąg geometryczny - wzór ogólny
Skrzypek: Wiadomo, że liczba a jest liczbą naturalną dodatnią i liczby 3a, 3a+1, 3a+2 są trzema
początkowymi wyrazami ciągu geometrycznego (bn). Wyraz ogólny tego ciągu to:
A. bn = 3a+1
B. bn = 3a−1
C. bn = 3n+a−1
D. bn = 3an−1
Wyliczyłem to w ten sposób, ale mojego wyniku nie ma w odpowiedziach. Mógłby ktoś wskazać mi
błąd?
a1 = 3
a2 = 27
q = 9
an = a1 * qn−1 = 3a * 9n−1 = 3a+2n−2
14 paź 14:53
iteRacj@:
przy takim zapisie jak u Ciebie, te liczby nie mogą być wyrazami ciągu geometrycznego
może chodzi o 3a, 3a+1, 3a+2?
wtedy odpowiedź 3n+a−1
jaki jest ten ciąg?
14 paź 15:38
Skrzypek: Tak, dokładnie o to chodziło − zapomniałem o nawiasach przy zapisie
14 paź 16:16
iteRacj@: żle policzyłeś a
1 i q
a
1 = 3
a
podstaw drugi i trzeci wyraz ciągu
wzór na a
n masz właściwy
popraw i będziesz mieć dobrze
14 paź 16:27