rozwiązać równanie trygonometryczne
stud002: dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=(4cosα2−3)x + 4tgα, gdzie α ∊ (0;180). Wyznacz kat α
tak aby do wykresu funkcji f należal punkt A(0,−4)
14 paź 14:05
Adamm: nie mów mi że jesteś na studiach
14 paź 14:07
Jerzy:
Warunek: f(0) = − 1 i licz.
14 paź 14:07
Jerzy:
Upss... f(0) = − 4
14 paź 14:08
Jerzy:
Czyli: 4tgα = −4 ⇔ tgα = −1
14 paź 14:09
stud002: ale banał. Dzieki
14 paź 14:16
Ariel: to α= ?
14 paź 14:18
Jerzy:
@Ariel..... a wzory redukcyjne zna ?
14 paź 14:19
Ariel: ja znam .
14 paź 14:20
Jerzy:
No to czemu pytasz ?
14 paź 14:21
Ariel: Jesli pytasz mnie to α= 135o w mierze stopniowej
a stud002 napisze miare tego kata w mierze lukowej
14 paź 14:21