Trudny logarytm
Barrock: Proszę o pomoc w rozwiązaniu lub rozwiązanie
136 log
2 36
14 paź 13:23
Ajtek:
To jest całość, czy część czegoś większego
14 paź 13:25
Jerzy:
| | 1 | |
= |
| log26 ... i tablice lub kalkulator |
| | 18 | |
14 paź 13:26
Ajtek:
Cześć
Jerzy 
. Dlatego pytam, bo nie widzi mi się to za bardzo, ewentualnie można to
jeszcze zapisać:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| log22*3=...= |
| + |
| log23 |
| 18 | | 18 | | 18 | |
14 paź 13:29
Barrock: @Ajtek
Tak to jest całość

@Jerzy
Mógłbyś wytłumaczyć skąd Ci się to wzięło?
14 paź 13:29
Jerzy:
Witaj
Ajtek 
Też myślę,że to fragment czegoś.
14 paź 13:30
Jerzy:
logabn = nlogab
log236 = log262 = 2log26
14 paź 13:31
Barrock: Raczej no tak to jest fragment dodawania, ale to chyba nie ma znaczenia
14 paź 13:32
Jerzy:
Czasami ma , pokaż całe zadanie.
14 paź 13:33
Barrock: Zapisze całość
14 paź 13:33
Barrock: (136log2 36)*2 + (118 log2 18)*2 + (112 log2 12)*2 + (19 log2 9)*2 +
(536 log2 365)*2 + 16 log2 6 =
Próbuje wyliczyć entropie źródła i takie coś mi wyszło.
14 paź 13:37
Barrock: Jeśli ktoś jest ciekaw to jest całe zadanie:
Rzuca się 2 razy kostkę. Źródło nadaje komunikat o sumie oczek. Obliczyć entropię źródła.
14 paź 13:39