Czy dany układ jest grupą?
Milan: Czy układ (Z, o) złożony ze zbioru liczb całkowitych oraz działania − o − określonego wzorem a
o b = a+b o 2 jest grupą?
Sprawdzam czy jest łączne
a o (b o c) = (a o b) o c
a o (b + c o 2) = (a + b o 2) o c
a + b + c o 2 o 2 = a + b o 2 + c o 2
Patrząc na to nie wiem czy to w końcu jest łączne czy nie, bo działanie o jest jednak w różnych
miejscach.
Mam też zadanie, żeby sprawdzić czy układ ({0,1,2,3,4}, +) jest grupą. Moim zdaniem nie, bo nie
ma elementu przeciwnego.
Czy dobrze myślę?
14 paź 13:08
jc: Ile to jest 3 o 5?
14 paź 13:12
Milan: 3 o 5 = 8 o 2 tak?
14 paź 13:14
Milan: Chociaż nie wiem jaka jest kolejność wykonywania działań. Czy najpierw + czy o?
14 paź 13:18