rozwiąż równanie
zb1337: rozwiąż równanie:
(√5+2√6)x+(√5−2√6)x=10
Wiem że można by zamienić na wzory skróconego mnożenia i wtedy wyjdą wartośći bezwzględne,
to można 3 przypadki rozpatrzeć, ale co z tym x w potędze?
14 paź 12:18
Jerzy:
Podstawiamy: (
√5 +2√6)
x = t i t > 0
14 paź 12:20
'Leszek: Zauwaz ,ze √ 5 +2√6* √5−2√6 = 1
Podstaw : (√ 5 +2√6 ) x= t , (√5−2√ ) x= 1/t , t > 0
Wowczas rozwiaz rownanie : t + 1/t = 10
14 paź 12:25
zbn137: dziękuję

a w tym równaniu?
(3−2
√2)
x+(3+2
√2)
x=6
x
ten x przy 6 trochę psuje.
14 paź 18:31
3Silnia&6:
3−2
√2 = t
| | 1 | | 1 | |
tx + ( |
| )x = ( t + |
| )x |
| | t | | t | |
| | 1 | | 1 | |
( t + |
| )x ≥ tx + ( |
| )x, a rownosc zacodzi dla x = 1 |
| | t | | t | |
odp. x = 1
14 paź 19:31
Zb1337: Nie do końca rozumiem skąd wynik x=1 i po co tam ten znak większe równe.
14 paź 20:40
3Silnia&6: Znak jest bledny

Ogolnie dla x < 1 L < P
dla x > 1 L > P
dla x = 1 L = P
wiec rozwiazaeniem jest x = 1
14 paź 20:51
Zb1337: ale po lewej jest wzór skróconego mnożenia i to jest równe temu po prawej?
(a+b)2 =\= a2+b2 z tego co wiem
14 paź 21:52
3Silnia&6: (a+b)2 jak napisales − czyli dla x = 2 ( w przydpadku (a+b)x )
dla x = 1 (a + b)1 = (a+b) = a + b
15 paź 07:12