matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równania wykładnicze
PatrykF:
Proszę o możliwe jak największe rozpisanie, z góry dziękuję
1
+3
1−x
=0
3
x
−4
14 paź 12:00
Jerzy:
1) Założenie: 3
x
≠ 4 2) Podstawienie: 3
x
= t i t > 0
1
3
+
= 0 ... i dalej próbuj sam.
t − 4
t
14 paź 12:03
PatrykF:
x=1 ?
14 paź 12:13
Jerzy:
Tak.
14 paź 12:15
PatrykF:
Dziękuję
14 paź 12:16