szereg potęgowy
Andriej Zet:
Zagadnienie:
Porachować w oparciu o wzór Taylora
3√15
Ten wzór adoptowany do potrzeb zadania powinien wyglądać j.n
| | ∏(4−3n) | |
3√15=2+∑ |
| |
| | [7−n]*[3n]*[23n−1]*[(n−1)!] | |
To już ustaliłem[∑(od n=1 do n=k,∏(od n=1 do n=k)]
| | 7 | | 49 | | 1715 | | 192080 | |
czyli; 3√15=2+ |
| − |
| + |
| − |
| ... |
| | 12 | | 144 | | 6912 | | 995328 | |
[ k powinno być duże bo wzór wykazuje słabą zbieżność,zbliżone do
∞]
Ale zasadniczo teraz chodzi oto jak "sprzedać" wzór kalkulatorowi na wolframie,
aby go "kupił"i wykonał stosowne rachunki
Kto mnie podpowie?