dowód
x: Niech w(x) będzie wielomianem stopnia n o współczynnikach całkowitych takich, że współczynnik
przy najwyższej potędze jest równy 1.
Udowodnij, że jeśli liczba całkowita X
o jest pierwiastkiem wielomianu, to X
o dzieli wyraz
wolny tego wielomianu.
w(x) = 1x
n + a
n−1x
n−1 + ... + a
0
w(x
0) = 0 ⇔ x − x
0 | w(x) ⇔ w(x) = s(x) * (x − x
0)
skoro w w(x) mamy mieć 1 przy najwyższej potędze i dzielimy przez wielomian 1 stopnia, to s(x)
będzie wielomianem stopnia n−1 o współczynnikach całkowitych z 1 przy najwyższej potędze.
s(x) = 1x
n−1 + b
n−2x
n−2 + ... + b
0
w(x) = s(x) * (x − x
0)
1x
n + a
n−1x
n−1 + ... + a
0 = (1x
n−1 + b
n−2x
n−2 + ... + b
0) * (x − x
0)
=
= 1x
n−1(x − x
0) + b
n−2x
n−2(x − x
0) + ... + b
0(x − x
0)
b
0(x − x
0) = b
0x − b
0x
0
więc a
0 = − b
0x
0
skoro a
0 można zapisać jako iloczyn −x
0 i b
0,
gdzie a
0, x
0, b
0 ∊ Z, to x
0 | a
0
Może być?
14 paź 10:10
kochanus_niepospolitus:
a czemu założyłeś, że x
0 ∊ Z

na podstawie czego
14 paź 10:38
kochanus_niepospolitus:
tfu
miało być −−− a czemu założyłeś, że
b0 ∊ Z
14 paź 10:40
x: Założyłem, że jeżeli w(x) ma współczynniki całkowite, to jakkolwiek go nie zapiszę, to i tak
będzie miał je całkowite, bo to nadal ten sam wielomian, tylko inaczej zapisany.
A skoro tak jest, to b0 musi być całkowite, bo inaczej b0x z b0(x − x){0}) nie będzie
miał współczynnika całkowitego..
14 paź 11:29
x: Takie założenie jest ok?
14 paź 17:57
Adamm: wróć od początku
napisałeś że s(x) musi mieć 1 przy największej potędze, i być o współczynnikach całkowitych
tu jest dużo niejasności
14 paź 18:04
Adamm: to nie powinno być założeniem, powinno być wnioskiem
14 paź 18:06
x: Możesz rozwinąć? Nie rozumiem..
14 paź 18:34