funkcja kwadratowa, parametr m
Paweł: Podaj wszystkie wartości parametru m, dla których równanie |x2 − 6x + 5| +m − 2 = 0 ma
dokładnie dwa dodatnie rozwiązania.
Mam wykres funkcji f(x) = |x2 − 6x + 5| − 2, więc dla parametru m 2 rozwiązania dodatnie są w
przedziale (−6;−7) oraz dla 2. Tak więc −m∊(6;7)∪{−2}
Odpowiedź jednak jest inna, czyli (−3;−2)∪{2}. W czym problem?
Miejsca zerowe: 1,5. Wierzchołek paraboli: (3;6). Punkt przecięcia z osią OY: (0;7).
13 paź 20:35
Paweł: w przedziale (6;7) i dla 2, więc −m∊(−6;−7)∪{−2} (mała pomyłka)
13 paź 20:36
'Leszek: Zrob starannie wykres funkcji f(x) i przesuwaj poziomo linijke y = − m do przeciecia z wykresem
( nie zgub tego ( − ) ) ! !
13 paź 20:39
Paweł: No własnie tak zrobiłem i jakoś nie wychodzi. Kilkukrotnie sprawdzałem, czy wykres jest
poprawny, ale wiadomo, mogłem i tak gdzieś błąd popełnić. Prosiłbym bardzo o prześledzenie
zadania (jeśli ma pan czas), abym mógł zauważyć swoją pomyłkę.
13 paź 20:42
Paweł: Okej, problem rozwiązany. Źle przesunąłem wykres funkcji.
13 paź 20:54
Ariel:

y=|x
2−6x+5| czarny kolor
y=|x
2−6x+5|−2 kolor niebieski
Narysowane masz dwa wykresy bo nie wiem czy robiles to
a) |x
2−6x+5|= 2−m wtedy wykres czarny
b) czy |x
2−6x+5|−2=−m wtedy wykres niebieski
13 paź 20:54
Paweł: Narysowałem wykres niebieski, lecz przesunąłem o dwa w górę (chwilowe zaćmienie mózgu).
Dziękuję mimo wszystko za rozrysowanie i życzę miłego wieczoru. (:
13 paź 20:58
Ariel: Musisz zobaczyc tez to ze jesli robiles s[posobem b) wykres niebieski to dla m=−2 masz
prosta o rownaniu y=−(−2)=2
a wtedy masz 3 rozwiazania dodatnie . wiec ?
13 paź 20:59
'Leszek: Lepiej zrobic bylo wykres funkcji g(x) = | x2 − 6x +5 | i nastepnie znajdujemy punkty
przeciacia
wykresu z y = 2−m
13 paź 21:00
Ariel: Moj blad . Juz slepne

tam bylo w rozwiazaniu suma 2 a nie (−2)
13 paź 21:03