ROZWIĄŻ NIERÓWNOŚĆ
beti19: Proszę pomóżcie rozwiązać:
X3 −x2 −8x − 12 ≥ 0
13 paź 20:00
Ariel: Poszukaj pierwiastkow wsrod dzielnikow wyrazu wolnego (12)
W(1)= juz widac ze nie
W(−1)= ....
W(2) =.
itd
Twierdzenie Bezouta
13 paź 20:06
Ariel: Zapytam sie
Czy dobrze jest ta nierownosc przepisana bo jesli to poziom liceum to nie bardzo sobie
poardzisz ?
Wpisalem to do wolframa i wywalil jeden rzeczywisty i dwa zespolone .
13 paź 20:23
Ariel: na pytania sie odpowiada
Skoro nie odpowiadasz to moje dalsze zajmowanie sie tym tematem uwazam za bezsensowne
13 paź 20:44
beti19: Przepraszam Ariel że od razu Ci nie odpowiedziałam ale robiłam inne zadania,
tak jest to zadanie na poziomie LICEUM
13 paź 21:00
Adamm: sprawdź jeszcze raz czy przepisane poprawnie
jeśli przepisane poprawnie, to sobie odpuść
13 paź 21:02
'Leszek: Sprawdz czy tam moze jest ( + 12 )
Wowczas rozwiazania sa { −3, 2 , 2 }
13 paź 21:03
'Leszek: Podalem oczywiscie miejsca zerowe , zas przedzialy x = [ − 3 , + ∞ )
13 paź 21:06
Ariel: Jesli jest (+12) to wtedy to tw co pisalem
W(2)= 23−22−8*2+12= 0
masz jeden pierwiastek x=2
wtedy (x3−x2−8x+12) / (x−2)
to juz sama
13 paź 21:11
Mariusz:
Można użyć redukcji do równania kwadratowego
albo trygonometrii jeżeli równanie kwadratowe po redukcji
nie będzie miało pierwiastków rzeczywistych
13 paź 21:48
beti19: w stanie początkowym to zadanie wyglądało tak:
(x
2−4)(x+2) ≥ (x+2)
2
X
3+2x
2−4x−8 ≥ x
2+4x+4
X
3 + x
2 −8x − 12 ≥ 0
no i do tego momentu zrobiłam ......i utknęłam ale zauważyłam
że teraz mam +x
2 czy to coś zmienia w liczeniu ?
13 paź 21:54
Mariusz:
W(3)=27+9−24−12=36−36=0
13 paź 22:08
Mariusz:
... ale sposób który wyżej podałem jest ogólny i tematy które licealista
ma w programie nauczania pozwalają na wprowadzenie tego sposobu
Miałaś wzory skróconego mnożenia ?
Miałaś równanie kwadratowe i wzory Vieta ?
Miałaś trygonometrię ?
Miałaś jakieś podstawowe wiadomości o funkcjach ?
13 paź 22:15
PW: Trzeba było "w stanie początkowym" skrócić pierwszy ułamek

:
| | x2−4 | | (x−2)(x+2) | |
|
| = |
| = x−2, x≠−2. |
| | x+2 | | x+2 | |
13 paź 22:18
Mariusz:
Trochę niepotrzebnie wymnażałaś
(x2−4)(x+2)−(x+2)2≥0
(x+2)(x2−4−x−2)≥0
(x+2)(x2−x−6)≥0
(x+2)(x+2)(x−3)≥0
13 paź 22:21
Mariusz:
PW też prawda , tutaj dość ważne jest to założenie x≠−2
13 paź 22:23
Ajtek:
Dla funkcji wyjściowej:
| x2−4 | |
| ≥1 oraz dla x≠−2 mamy: |
| x+2 | |
| (x+2)(x−2) | |
| ≥1 /*(x+2)2 |
| x+2 | |
(x+2)(x−2)(x+2)≥(x+2)
2
(x+2)
2(x−2)−(x+2)
2≥0
(x+2)
2(x−2−1)≥0
(x+2)(x−3)≥0 ⇒ x≥3
13 paź 22:23
Ajtek:
Witaj PW Jak Twoje zdrowie?
13 paź 22:27
PW: Poza tym że ślepnę i nie widzę sensu życia, to świetnie, dziękuję
13 paź 22:31
Ajtek:
Z oczami dalej źle?
13 paź 22:31
Adamm: jak jest źle to się raczej nie polepszy
oczy to nie jest ręka, że złamiesz i się wyleczy
13 paź 23:54
beti19: dziękuję
Ajtek
14 paź 14:34
Ajtek:
Nie ma za co

. Przy okazji poprawiam ostatnia linijkę:
(x+2)
2(x−3)≥0 ⇒x≥3
14 paź 14:38
beti19: ależ jest
Ajtek za co .... bo mi pokazales jak wlaciwie rozwiazac to zadanie
a niektorzy tu na forum np. nie zaproponuja nawet jak zaczac
a ja dopiero ucze sie matematyki i wiele rzeczy jest dla mnie jeszcze trudnych
14 paź 15:21