Granica funkcji
Michał: Korzystając z twierdzenia o trzech funkcjach uzasadnić podane równości:
Przede wszystkim nie rozumiem czym jest E(x). Prosiłbym o krótkie wyjaśnienie lub po prostu
podanie co oznaczamy przez E(x) w tym wypadku.
13 paź 19:16
Ariel: f(x)= E(x) gdzie E(x) oznacza najwieksza liczbe calkowita ≤x
13 paź 19:19
mat:
x−1≤E(x)≤x
13 paź 19:22
'Leszek: Taka funkcje oznacza sie raczej przez [ x ]
13 paź 19:23
Adamm: dawniej popularne było oznaczenie E(x), co znaczy entier
13 paź 19:25
Michał: @mat
Tak samo jest napisane, ale dlaczego? Czy E(x) oznacza coś konkretnego czy jest to prostu
funkcja f(x) oznaczona w inny sposób?
13 paź 19:25
mat: tak, mozesz to uznac za symbol f=E
13 paź 19:25
Michał: Jest to Analiza 1 oraz Algebra od Skoczylasa. Czyli mówisz, że jest to zwykłe oznaczenie
funkcji?
13 paź 19:26
Adamm: x−1<E(x)≤x <− taka jest nierówność
co to jest E(x) wytłumaczył Ariel
'Leszek podał ci inne oznaczenie
entier to francuskie słowo, sprawdź sobie w słowniku
13 paź 19:27
Michał: Jeszcze pytanie na szybko.
| | x ln 2 | | ln 2x | |
Dlaczego |
| = |
| |
| | (x+1) ln 3 | | ln(3x + 3x + 3x) | |
oraz
| | x ln 2 | | ln 2 | |
limx→∞ |
| = |
| |
| | (x+1) ln 3 | | ln 3 | |
13 paź 19:28
mat: zawsze moze byc to tez calka eliptyczna
13 paź 19:29
mat: xln2 = ln2x
(x+1)ln3=ln3x+1=ln(3x*3)=ln(3x+3x+3x)
wlasnosci logarytmow
13 paź 19:30
mat: | | x | |
drguie pytanie, bo |
| →1 |
| | x+1 | |
13 paź 19:31
Michał: Całek to ja nawet zwykłych na oczy jeszcze nie widziałem.

Dzięki wszystkim za odpowiedź i dobrej nocy życzę.
13 paź 19:35
'Leszek: W pierwszym wyrazeniu jest blad , mianowicie :
x*ln 2 = ln 2
x ,
(x+1)*ln 3 = ln 3
x+1 = ln (3
x * 3) = ln 3
x + ln 3
| | x | | ln 2 | |
lim |
| * lim |
| → 1 dla x→∞ |
| | x+1 | | ln 3 | |
13 paź 19:35
'Leszek: | | x | | ln 2 | | ln 2 | |
Sorry to ja sie pomylilem , lim |
| = 1 , ale lim |
| = |
| |
| | x+1 | | ln 3 | | ln 3 | |
(x+1) ln 3 = ln 3
x+1 = ln(3
x + 3
x + 3
x)
13 paź 19:52