Nierownosc Bernouliego
Ariel: probuje indukcyjnie udowodnic nierownosc
⋀n∊N ⋀a∊R i a>−1 (1+a)n ≥1+na
Pisze ze jest to znana nierownosc w analizie matematycznej
To nierownosc Bernouliego. Kiedy ja stosujemy i gdzie ?
13 paź 19:03
13 paź 19:07
Ariel: dla n=1
(1+a)1= 1+1a
1+a= 1+a
mam wykazac ze dla nastepnej liczby naturalnej rowniez ta nierownosc jest prawdziwa
(1+a)n+1≥1+(n+1)a
tutaj porazka
13 paź 19:08
Ariel: dzieki . Skorzystam
A gdzie np ?
13 paź 19:09
Adamm: do czego ją stosujemy
do dowodów
13 paź 19:09
Ariel: Moglbys podac przyklad takiego dowodu?
13 paź 19:10
13 paź 19:40
Ariel: dzieki i milego wieczoru zycze
13 paź 21:01