matematykaszkolna.pl
Funkcje w Mathematice Skowron: Cześć! Mam problem z programem Mathematica. Istnieją w nim instrukcje wyznaczające sumę, różnicę itp. zbiorów, ale w ramach ćwiczeń sam mam takie funkcje stworzyć. Wymyśliłem jedynie taką funkcję na różnicę: MyComplement[X, Y] := Block[{result, i, element}, result = {}; For[i = 0, i <= Length[X], i++, element = Xi; If[!MemberQ[Y, Xi], AppendTo[result, element]] ]; result ] Jednak nie wiem, jak wyznaczyć sumę dwóch zbiorów. Jest ktoś, kto byłby w stanie pomóc?
13 paź 18:30
kochanus_niepospolitus: Sumę proponuję w taki sposób (wybacz, nie pamiętam tworzenia kodów) AuB = A/B + B ... a kod na różnicę masz czyli do tego co już masz dorzucasz jeszcze dopisanie wszystkich elementów zbioru Y i masz sumę zbiorów
13 paź 18:39
Skowron: Tyle tylko, że suma ma być napisana w mega prosty sposób, nie mogę wykorzystać w niej różnicy.
13 paź 18:59
kochanus_niepospolitus: to możesz po prostu stworzyć zbiór złączony z obu tych zbiorów i wywalić te elementy które są zdublowane
13 paź 20:11
kochanus_niepospolitus: w sensie ... wywalasz duble emotka
13 paź 20:12
Skowron: Tak próbowałem. Ale wtedy ze zbiorów np. A={1,2,3,4}, B={1,4,5} wychodzi wynik {1,2,3,4,List,5}. Tak samo jest zresztą w przypadku różnicy. Nie mam pojęcia skąd to List.
13 paź 20:14