Funkcje w Mathematice
Skowron: Cześć! Mam problem z programem Mathematica. Istnieją w nim instrukcje wyznaczające sumę,
różnicę itp. zbiorów, ale w ramach ćwiczeń sam mam takie funkcje stworzyć. Wymyśliłem jedynie
taką funkcję na różnicę:
MyComplement[X
, Y
] := Block[{result, i, element},
result = {};
For[i = 0, i <= Length[X], i++,
element = X
i;
If[!MemberQ[Y, X
i], AppendTo[result, element]]
];
result
]
Jednak nie wiem, jak wyznaczyć sumę dwóch zbiorów. Jest ktoś, kto byłby w stanie pomóc?
13 paź 18:30
kochanus_niepospolitus:
Sumę proponuję w taki sposób (wybacz, nie pamiętam tworzenia kodów)
AuB = A/B + B ... a kod na różnicę masz czyli do tego co już masz dorzucasz jeszcze
dopisanie wszystkich elementów zbioru Y i masz sumę zbiorów
13 paź 18:39
Skowron: Tyle tylko, że suma ma być napisana w mega prosty sposób, nie mogę wykorzystać w niej różnicy.
13 paź 18:59
kochanus_niepospolitus:
to możesz po prostu stworzyć zbiór złączony z obu tych zbiorów i wywalić te elementy które są
zdublowane
13 paź 20:11
kochanus_niepospolitus:
w sensie ... wywalasz duble
13 paź 20:12
Skowron: Tak próbowałem. Ale wtedy ze zbiorów np. A={1,2,3,4}, B={1,4,5} wychodzi wynik
{1,2,3,4,List,5}. Tak samo jest zresztą w przypadku różnicy. Nie mam pojęcia skąd to List.
13 paź 20:14