macierz odwrotna
kasia123: Macierz, podaję wierszami:
1 wiersz: 1 , 0 , 1 , 2
2 wiersz: −1 , 1 , 2 , 1
3 wiersz: 1 , 0 , 1 , 1
4 wiersz: 3 , 1 , 0 , 2
Do tej macierzy muszę policzyć macierz odwrotną. Chciałabym zrobić to z metody
bezwyznacznikowej, jednak mi nie wychodzi. Proszę o pomoc.
13 paź 18:24
kochanus_niepospolitus:
1 0 1 2 | 1 0 0 0
−1 1 2 1 | 0 1 0 0
1 0 1 1 | 0 0 1 0
3 1 0 2 | 0 0 0 1
I teraz:
W
2 = W
2 + W
1
W
3 = W
3 − W
1
W
4 = W
4 − 3W
1
1 0 1 2 | 1 0 0 0
0 1 3 3 | 1 1 0 0
0 0 0 −1 | −1 0 1 0
0 1 −3 −4 | −3 0 0 1
W
4 = W
4 − W
3
1 0 1 2 | 1 0 0 0
0 1 3 3 | 1 1 0 0
0 0 0 −1 | −1 0 1 0
0 0 −6 −7 | −4 −1 0 1
W
4 = W
3
W
3 = W
4
1 0 1 2 | 1 0 0 0
0 1 3 3 | 1 1 0 0
0 0 −6 −7 | −4 −1 0 1
0 0 0 −1 | −1 0 1 0
W
4 = −W
4
1 0 1 2 | 1 0 0 0
0 1 3 3 | 1 1 0 0
0 0 1 7/6 | 2/3 1/6 0 −1/6
0 0 0 1 | 1 0 −1 0
I dalej mi się nie chce bo mamy już ułamki i ... mi się nie chce tego robić
13 paź 18:31
kasia123: haha okej dzięki
13 paź 18:50