parametr m
xx: Wyznaczanie parametru m.
https://www.zadania.info/d1/5455135 <− tu jest rozwiązane zadanie, sama rozwiązałam do momentu
wyznaczenia x1 i x2.
Mógłby mi ktoś proszę wytłumaczyć skąd są te wzory 2x0=x1+x2 itd? Nie mam pojęcia jak to
rozwiązać po wyznaczeniu x1 i x2. Prosiłabym o wytłumaczenie :c
13 paź 17:46
kochanus_niepospolitus:
z treści zadania to wynika:
"takie że jeden z nich jest średnią arytmetyczną dwóch pozostałych"

mamy liczby a,b,c
| | b+c | |
a będzie średnią arytmetyczną pozostałych jeżeli: a = |
| czyli 2a = b + c |
| | 2 | |
13 paź 17:50
xx: Ah no tak, wielkie dzięki!
13 paź 17:52