Dla jakich wartości parametru m suma odwrotności
ask99: Dla jakich wartości parametru m suma odwrotności pierwiastków równania
x2+m2x−m2−1=0
jest mniejsza od 1/2?
x nalezy do R
delta >=0
1/x1+1/x2<1/2
x1+x2=−b/a
x1*x2=c/a
13 paź 15:58
'Leszek: Δ > 0
| 1 | | 1 | | x1 + x2 | |
| + |
| = |
| < 1/2 |
| x1 | | x2 | | x1*x2 | |
13 paź 16:07
ask99: czyli mam do rozwiazania m2/(m2+1)<1/2, prosze o pomoc, zatrzymalem sie w tym miejscu
13 paź 16:09
'Leszek: | | m2 | |
Tak : |
| < 1/2 ⇔ m2< (1/2)*(m2 +1) ⇔ m2 − 1 < 0 ⇔ |
| | m2 +1 | |
⇔ ( m −1)(m+1) < 0 ⇒ m ε (−1;1)
13 paź 16:16
ask99: dziekuje, pozdrawiam

!
13 paź 16:19
karty do gry : (x+1)(x−1) + m
2(x−1) = 0
(x − 1)(x + 1 + m
2) = 0
x = 1 v x = −1 − m
2
m
2 + 1 < 2
|m| < 1
13 paź 16:34