Symbol Newtona
Klara: Ile wynosi n nad 0? Wiem, że to 1, ale jak to udowodnić?
13 paź 14:39
'Leszek: Rozpisz ten wzor przymujac , ze 0 ! =1 , 1 ! = 1
13 paź 14:41
Jerzy:
| | n! | | n! | |
= |
| = |
| = 1 , bo : 0! = 1 |
| | 0!(n−0)! | | 1*n! | |
13 paź 14:43
Klara: A jak udowodnić, że 0! to 1?
13 paź 14:48
'Leszek: Tego sie nieudawadnia , taka jest definicja silni :
1 ! = 1
0 != 1
n ! = 1*2*3*4* .....*n
13 paź 14:51
Klara: Udowadnia, bo muszę udowodnić na matematykę xd
13 paź 14:51
Klara: chodzi o to skąd to się wzięło, dlaczego akurat 1
13 paź 14:52
'Leszek: Sprawdz tresc polecenia ? ? ?
13 paź 14:53
Jerzy:
0! = 1 z definicji, a definicji sie nie udowadnia
13 paź 14:55
Klara: Nie mam polecenia, jestem na studiach. Po prostu mam wyjaśnić, dlaczego 0! to 1, a nie np. 0
13 paź 14:56
Jerzy:
Bo taka jest definicja !
13 paź 14:59
Klara: dobra, dziękuję Wam!
13 paź 15:00
'Leszek: A dlaczego kat pewny ma 360°, zas tydzien ma 7 dni ? ? ?
Bo tak to zdefiniowano , w innej galaktyce byc moze kat pelny ma 100° ? , zas tydzien 10 dni ?
13 paź 15:03
13 paź 15:22
Maciek: wiemy ze n!=(n−1)!*n
podstawny za n=1
1!=0!*1
wiemy ze 1!=1
wiec 0!=1
13 paź 16:37
Mariusz:
Silnia jest zdefiniowana rekurencyjnie
Wywołanie rekurencyjne poprzedzone jest znakiem mnożenia
Rekurecja musi mieć przypadek podstawowy
więc skoro w definicji występuje mnożenie więc
nic dziwnego że przypadkiem podstawowym będzie element neutralny mnożenia
Jaka liczba jest elementem neutralnym mnożenia
Jaka jest liczba permutacji zbioru pustego ?
13 paź 19:29