matematyka dyskretna
MysteriousCore: Sklep oferuje monitory (M), klawiatury (K) i drukarki (D). Do sklepu przyszło 45 osób i każdy
coś kupił.
I teraz czy do tego momentu mam dobrze i jak to dalej zrobić?
20 osób kupiło klawiaturę (K=20)
22 osoby kupiły drukarkę (D=22)
8 osób kupiło monitor i drukarkę (M∩D=8)
17 osób kupiło monitor, ale nie kupiło klawiatury (M−(M∩K)−(M∩K∩D)=17)
Było 3 razy więcej osób, które kupiły klawiaturę i drukarkę niż tych, które kupiły wszystkie
trzy urządzenia (K∩D = 3(K∩D∩M)
I pytanie ile osób kupiło tylko monitor a ile drukarkę. Proszę o pomoc
13 paź 14:25
'Leszek: Narysuj trzy zbiory M,K,D i rozpisz zaczynajac od czesci wspolnej tych wzorow .
13 paź 14:29
MysteriousCore: No to jak ja to rozumiem teraz:
Kupiło klawiaturę − K
Kupiło drukarkę − D
Kupiło monitor i drukarkę − M∩D−M∩D∩K
Kupiło monitor, ale nie kupiło klawiatury − M−M∩K
3 razy więcej osób, które kupiły klawiaturę i drukarkę niż tych, które kupiły wszystkie trzy
urządzenia − K∩D−(M∩K ∪ M∩D)=3*(M∩D∩K)
Dobrze teraz?
13 paź 14:42
MysteriousCore: No to jak ja to rozumiem teraz:
Kupiło klawiaturę − K
Kupiło drukarkę − D
Kupiło monitor i drukarkę − M∩D−M∩D∩K
Kupiło monitor, ale nie kupiło klawiatury − M−M∩K
3 razy więcej osób, które kupiły klawiaturę i drukarkę niż tych, które kupiły wszystkie trzy
urządzenia − K∩D−(M∩K ∪ M∩D)=3*(M∩D∩K)
Dobrze teraz?
13 paź 14:42
Jerzy:
13 paź 15:32
'Leszek: Ten sposob ktory pokazal p.Jerzy jest najlepszy w rozwiazywaniu tego typu zadan !
13 paź 15:36