matematykaszkolna.pl
matematyka dyskretna MysteriousCore: Sklep oferuje monitory (M), klawiatury (K) i drukarki (D). Do sklepu przyszło 45 osób i każdy coś kupił. I teraz czy do tego momentu mam dobrze i jak to dalej zrobić? 20 osób kupiło klawiaturę (K=20) 22 osoby kupiły drukarkę (D=22) 8 osób kupiło monitor i drukarkę (M∩D=8) 17 osób kupiło monitor, ale nie kupiło klawiatury (M−(M∩K)−(M∩K∩D)=17) Było 3 razy więcej osób, które kupiły klawiaturę i drukarkę niż tych, które kupiły wszystkie trzy urządzenia (K∩D = 3(K∩D∩M) I pytanie ile osób kupiło tylko monitor a ile drukarkę. Proszę o pomoc emotka
13 paź 14:25
'Leszek: Narysuj trzy zbiory M,K,D i rozpisz zaczynajac od czesci wspolnej tych wzorow .
13 paź 14:29
MysteriousCore: No to jak ja to rozumiem teraz: Kupiło klawiaturę − K Kupiło drukarkę − D Kupiło monitor i drukarkę − M∩D−M∩D∩K Kupiło monitor, ale nie kupiło klawiatury − M−M∩K 3 razy więcej osób, które kupiły klawiaturę i drukarkę niż tych, które kupiły wszystkie trzy urządzenia − K∩D−(M∩K ∪ M∩D)=3*(M∩D∩K) Dobrze teraz?
13 paź 14:42
MysteriousCore: No to jak ja to rozumiem teraz: Kupiło klawiaturę − K Kupiło drukarkę − D Kupiło monitor i drukarkę − M∩D−M∩D∩K Kupiło monitor, ale nie kupiło klawiatury − M−M∩K 3 razy więcej osób, które kupiły klawiaturę i drukarkę niż tych, które kupiły wszystkie trzy urządzenia − K∩D−(M∩K ∪ M∩D)=3*(M∩D∩K) Dobrze teraz?
13 paź 14:42
Jerzy: rysunek
13 paź 15:32
'Leszek: Ten sposob ktory pokazal p.Jerzy jest najlepszy w rozwiazywaniu tego typu zadan !
13 paź 15:36