Układy rownan liniowych,zmienne i parametry macierze
wikdam98: Cześć! Proszę o szybką pomoc w trzech zadaniach,gdyz po przeszukaniu wszystkich stron nie
znalazłam odpowiedzi.
1. rozwiaz uklad i odpowiedz na ile sposobow , w tym układzie ,mozna podzielic niewiadome na
zmienne i parametry?
2x−3y+z+t=5
5x+2y−3z+2t=1
3x+5y−5z+t=−2
uklad rozwiazalam i mniej wiecej okreslilam ile jest mozliwosci ale nie jestem pewna,bo nie mam
odpowiedzi
2. czy istnieje niesprzeczny układ czterech równan liniowych z czterema niewiadomymi,w ktorch
roznych podziałow niewiadomych
na zmienne i parametry jest:
a) 1 b)2 c)3 d)4 e)5 f)6 g)7
3. ile moze byc roznych podziałow niewiadomych na zmienne i parametry w niesprzecznym ukladzie
7 rownan liniowych z
siedmioma niewiadomymi.
za zadanie 2 i 3 kompletnie nie wiem jak sie zabrac, z góry dziękuje za pomoc
13 paź 12:12
'Leszek: Zastosuj tw.Kronekera tam masz wyjasnienie dotyczace rzedu macierzy i macierzy rozszerzonej
z tego wynikaja odpowiedzi na Twoje pytania !
13 paź 14:23
wikdam98: A coś wiecej? Czytałam o tym duzo,ale nadal nie wiem jak mam to wywnioskować
13 paź 19:23
'Leszek: Przeczytaj w Wikipedii o tw.Kroneckera−Capeliego tam jest wszystko dokladnie wyjasnione !
sa tam przyklady rozwiazane , albo w podreczniku Krysicki .
13 paź 19:27
wikdam98: no oki,wiem co ta jest rzad jak go obliczyc i wgl,ale skad mam wiedziec na ile sposobow mogge
podzielic liczbe niewiadomych na zmienne i parametry?
13 paź 19:42
'Leszek: Przeciez to ile jest niewiadomych i ile trzeba wybrac parametrow wynika bezposrednio
z tego twierdzenia , przeczytaj dokladnie ! !
Ilosc parametrow to roznica rzedow odpowiednich macierzy ,popatrz na zrobione zadania
np.Krysicki .
13 paź 20:00
wikdam98: a więc jesli np roznica rzędow wynosi 0 to nie bedzie zadnych parametrow tylko same zmienne? a
gdy np roznica wynosi 2 a zmiennych jest 4 ,to sa dwa parametry i 2 zmienne?
13 paź 20:03
'Leszek: Tak !
13 paź 20:05
wikdam98: czyli jak mam 4 rownania i 4 niewiadome i 1 parametr to ilosc sposob na podział na zmienne i
parametry sa 4? bo wymieram jedna z czterech licz? a jesli mam 4 rownania i 4 niewiadome i np
2 parametry to robie 4 po 2 a wiec mam 6 sposobow? czy zle obliczam?
13 paź 20:16
'Leszek: Tak aby obliczyc ilosc sposobow stosujesz obliczenia ilosci kombinacji np.
Masz "zmienne" : x1 , x2 ,x3 , x4 ,x5 i z twierdzenia otrzymujesz ze maja byc
dwa parametry , to ilosc mozliwosci , sa to dwuelementowe kombinacje ze zbioru
piecioelementowego .
i.t.p .......
13 paź 20:25
wikdam98: Super! Bardzo dziękuje za pomoc
13 paź 20:31
wikdam98: A jeszcze takie małe pytanie, jeśli mam 4 zmienne to nie moge miec 4 parametrów prawda? wiec
wtedy jest 0 sposobow tak?
13 paź 20:33
wikdam98: i czy ilosc rownan ma znaczenie? czy jak mam 3 rownania ,4 zmienne i 2 parametry to dalej robie
4 po 2,bez znaczenia ze sa 3 rownania a nie 4 juz?
13 paź 20:52