ProszEee
Zdesperowana: Dwie ściany prostopadłoscianu to kwadraty o boku 2,5cm objetosc tego prostopadłoscianu jest
rowna 26cm szesciennych oblicz pole powierzchni tego prostopadłoscianu
28 sty 21:22
Anna: pomagam
28 sty 21:25
Anna:
Na podst. treści − jest to graniastosłup prawidłowy czworokątny.
a = 2,5 cm
V = 26 cm3 Pc= ? Pc = 2a2 + 4ah
V = a2h
(2,5)2 * h = 26
6,25 * h = 26 ⇒ h = 4,16 cm
Pc = 2*(2,5)2 + 4*2,5 * 4,16 = 2*6,25 + 10* 4,16 = 12,5 + 41,4 = 54,1 cm2
28 sty 21:34
Matma: Dzieeeki
28 sty 21:35