Rysowanie funkcji wykładniczej
SEKS INSTRUKTOR: Jak narysować funkcję
f(x) = 2x−1 + 2−x+1
przekształciłem to tak
f(x) = 2x−1 + 2−(x−1)
i nie wiem co dalej z tym zrobić
f(x) = 2x−1 + 12x−1
13 paź 10:45
Adamm:

zauważ, że ta funkcja to g(x)=2
x+2
−x przesunięta o wektor [1; 0]
po drugie, g(x)=g(−x) (funkcja jest parzysta)
po trzecie, g'(x)=ln2*(2
x−2
−x) (funkcja osiąga jedyne ekstremum dla x=0,
dla x>0 rośnie)
po czwarte, g''(x)=ln
22(2
x+2
−x) (funkcja jest wypukła)
z tymi informacjami, już łatwo narysować wykres
13 paź 11:00
SEKS INSTRUKTOR: jak widzę, to ten wykres sugeruje, że jest to wykres funkcji kwadratowej, czy za pomocą
rozpisania wzoru f(x) da się jakoś do niego dojść?
13 paź 11:08
Adamm: to nie jest wykres funkcji kwadratowej, po prostu ma wiele własności które
funkcja kwadratowa też posiada
(parzystość, najpierw maleje a potem rośnie, wypukłość)
13 paź 11:10
SEKS INSTRUKTOR: Czyli żeby ją narysować w najprostszy sposób, należy podstawiać kolejne wartości całkowite?
13 paź 11:20
Adamm: tak, i łączysz linią, ale zaokrągloną w dół (bo funkcja jest wypukła)
13 paź 11:22